Україна готується оновити минулорічний рекорд експорту томатів в Польщу

Станом на 12 вересня, під тиском великої пропозиції з відкритого ґрунту, в Польщі дешевшають томати, але навіть за таких умов українські томати можуть конкурувати з польськими, насамперед через ціну.

 

Про це повідомляє інформаційно-аналітичний центр «Шувар».
 
Як повідомляють аналітики, сьогодні ґрунтові томати в Польщі великим гуртом можна придбати за ціною 0,25-0,35 євро/кг, а тепличні томати пропонують за ціною 0,46-0,53 євро/кг. Це майже на 25% дешевше, ніж на початку тижня, але ціни все одно залишаються одними з найвищих за останні 5 сезонів.
 
Українські тепличні господарства сьогодні пропонують томати по 0,18-0,20 євро/кг. За даними фахівців, така ціна є дуже привабливою для польських оптових компаній, але мова йде саме про продукцію експортної якості.
 
«З середини вересня томати в Польщі, як правило, починають дорожчати через скорочення пропозиції з відкритого ґрунту. Саме в цей період Польща починає активно імпортувати томати, а для України вересень та початок жовтня – це період найвищих показників експорту томату», - повідомила Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.
 
За даними експерта, минулого року саме у вересні та жовтні Україна імпортувала в Польщу біля 2 тис. тон томатів. У вересні та жовтні 2015 року Україна навіть посіла друге місце у списку постачальників томатів в Польщі, залишивши позаду Іспанію та Італію - найбільших виробників томатів в ЄС.
 
Фахівці Експортного моста «Львів-Варшава», який почав працювати на ОРСП «Шувар» у липні 2016 року, вважають, що цього року є шанс оновити минулорічний рекорд, з огляду на велику зацікавленість польських компаній до українських томатів. Вони готові безкоштовно проконсультувати українських фермерів щодо вимог до якості товару, який буде експортовано в ЄС та запрошують до співпраці усіх виробників, які мають обсяги томатів експортної якості. Усі витрати та ризики, пов’язані із логістикою та реалізацію українських томатів у Польщі, фахівці Експортного мосту беруть на себе.

 https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/6097-ukraiina-gotuietsia-onovyty-mynulorichnyi-rekord-eksportu-tomativ-v-polschu.html  

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua