Пшениця на елеватори надходить переважно фуражна — фахівець

Цьогоріч пшениця на елеватори надходить переважно фуражна. Про це розповів операційний директор G.R. Agro Артем Ремпен у блозі «В режимі очікування — на що налаштувалися українські виробники зерна» на Elevatorist.com.

За його словами, на Дніпровщині відсоток продовольчої пшениці у валовому зборі поки ще не перевищує 20, і це ще досить оптимістична цифра. Аналогічна ситуація спостерігається і на Харківщині, хоча в окремих районах відсоток доходить до 50. До того ж дощі під час жнив не лише затримують сам процес збирання, а й сприяють зниженню якості збіжжя — умови для розвитку грибків та комах самі підходящі.

«На Вінниччині цього року, аби уникнути пошкодження зерна грибками та жуками після дощів, деякі аграрії йдуть на витрати на сушіння — вважають, що краще прибрати пшеницю з вологістю 16-17%, але неушкоджену фузаріозом та комахами. І після зняття 3% сушкою отримати продовольчу пшеницю», — зазначив Артем Ремпен.

Ті ж виробники, які надали перевагу природному сушінню в полі, цього року часто програють як в якості, так і в кількості.

«В полі якість падає. Після дощів активно росте бур'ян, розмножуються комахи та грибки. Фермери чекають, коли пшениця підсохне після опадів, і часто пересушують її, — пройшов легкий дощ, техніка в поле не заходить, а за тим дощем 2 дні спеки у 28-32°C. Привозять таку пшеницю потім на елеватор, в неї вологість 11-11,5%, на рівному місці 3% живої ваги втрачається», — додав фахівець.

Отже, в умовах локальних продажів, відсутності сформованого ринку, ціни навіть на продовольчу пшеницю залишаються низькими. На елеваторах перераховують ціни під умовні поставки до Рені та Ізмаїлу, але все одно виходить не дуже оптимістично — десь 4800 за продовольчу пшеницю. Щодо цін на ріпак, то там ситуація трохи краща, ринок сформовано і ціни встановлені — $370+ в Рені та Ізмаїлі, $325-340 — на європейських кордонах.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua