Мінагрополітики компенсуватиме свинарям збитки від АЧС

Уряд хоче запровадити страхування від ризиків небезпечного вірусу тварин.

Мінагрополітики розглядає можливість компенсації втрат свиногосподарствам, спричинених африканською чумою свиней. Про це повідомив керівник експертної групи у сфері ветмедицини, здоров'я та благополуччя тварин Директорату безпечності та якості харчової продукції Мінагрополітики Дмитро Мороз.

За словами експерта, кошти програм підтримки АПК у 2018 році не будуть використані в повному обсязі до кінця року. Тому Мінагрополітики розглядає інші можливості підтримки, зокрема компенсацію епізоотичних ризиків для свинарів.

Читайте також: Фахівці не знайшли АЧС в свинині, яку продають на ринках

Водночас у Держпродспоживслужбі вважають, що вирішувати, чи надавати відшкодування промисловим виробникам щодо АЧС мають не чиновники, а консультанти з біобезпеки.

«Було би справедливо, щоб рівень біобезпеки оцінювали незалежні консультанти або представники страхової компанії, а не чиновник, який вирішує обсяги компенсації. Страхування — реальний механізм, який насамперед знижує ризики для самого бізнесу. У випадку надзвичайної ситуації виробник розуміє, що зможе отримати кошти на відновлення діяльності», - заявив голова служба Володимир Лапа.

Як відомо, у 2018 році на підтримку агросектору уряд виділив з держбюджету 6,3 мільярди гривень. Однак станом на жовтень аграрії реально скористалися лише одним мільярдом гривень.

За матеріалами asu.pigua.info

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua