Експерт назвав дві умови, за яких можна запроваджувати ринок землі

У ВАР вважають, що відсутність чітких даних про власників та орендарів паїв сприяють рейдерським захопленням.

Для того, щоб в Україні запрацював повноцінний обіг земель сільськогосподарського призначення, потрібно створити Державну кадастрову карту. Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в інтерв’ю Agro FM.

За словами Марчука, без існування такої карти виникає велика кількість рейдерських захоплень землі та непорозумінь між власниками та орендарями ділянок. Після створення Державної кадастрової карти дані про сільгоспугіддя потрібно перенести до реєстру майнових прав, вважає експерт ВАР.

Читайте також: Держгеокадастр провів перший земельний аукціон на платформі СЕТАМ

«В реєстрі майнових прав чітко має бути відображено, хто є власником паю – прізвище, ім’я. В тому населеному пункті, де він має цю землю. І власне прізвище орендаря цієї землі – задля уникнення потенційних рейдерських захоплень. Коли ми будемо бачити всю цю інформацію в реєстрі, тоді будемо розуміти, що дійсно в Україні є певна кількість землі, є певні власники», - пояснює Марчук.

Другий механізм, який потрібно запровадити перед скасуванням мораторію на землю, це інвентаризація земель запасу та земель резерву, переконані у ВАР.

«Мільйони землі зараз обробляються, але за них не сплачуються податки. Люди, які внаслідок децентралізації сьогодні отримали повноваження, але не отримали можливості управляти цими землями. Тому що вони не знають, скільки є земель запаси та скільки є земель резерву», - каже експерт.

Читайте також: ОТГ не поспішають здавати в оренду землю, яку передав Держгеокадастр – Мартинюк

Як відомо, у листопаді Конституційний суд України розглядатиме можливість скасування земельного мораторію в Україні за поданням групи народних депутатів.

Термін дії заборони на продаж землі в Україні діє до 1 січня 2019 року.

За матеріалами youtube.com

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua