Зменшення пропозиції сої може сприяти зростанню цін — аналітики

Наразі соя з України активно експортується, а запаси культури впали до мінімуму. Зменшення пропозиції може сприяти зростанню цін у короткостроковій перспективі.

Про це розповіли аналітики кооперативу «ПУСК», створеного у рамках ВАР.

«Соя активно експортується, вже на 150 тис. т є контракти на червень, ймовірно більше 200 тис. т зможемо експортувати цього місяця. Проте запаси сої за офіційними даними наближаються до мінімальних позначок. Але навіть якщо врахувати тіньовий ринок цієї олійної культури, запаси не перевищать 800 тис. т — сої вже мало, і це відчувається як по кількості угод, так і по ліквідності. Пропозиція постійно скорочується, соя переходить поступово у розряд дефіцитної культури, що може призвести до тимчасового стрибка цін на сою», — зазначили аналітики.

Як зазначається, в портах ціна на сою становить умовно $470/т з поставкою на Рені та Ізмаїл, на тлі низької пропозиції позначки можуть зрости до $490/т.

«Але пізніше, після 15 липня, коли відбудуться відвантаження великих обсягів, ціни стабілізуються», — додали у аналітичному департаменті ПУСК.

Переробники озвучують закупівельні ціни на сою у діапазоні 17 700-18 000 грн/т СРТ-завод. Ціни на умовах DAP Польща-Румунія на поточному тижні можуть сягнути $450/т, а до кінця місяця знизитися до $420-430/т.

Тим часом, станом на 2 червня соєю в Україні засіяли 1,73 млн га або 94% до прогнозу. Найбільше культури посіяли аграрії Хмельниччини (192,3 тис. га), Житомирщини (179,9 тис. га), Вінниччини (150,9 тис. га) та Полтавщини (150,2 тис. га).

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua