Зерновий ринок сьогодні визначає темпи розвитку агропромислового комплексу та економіки України в цілому.

Зерновий ринок визначає темпи розвитку економіки України - Мінагро

Про це заявила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова під час XVI Міжнародної конференції “Зерно Причорномор'я-2019”, повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

“Зерновий ринок на сьогодні є ключовим та стратегічним у сільському господарстві країни. Саме він значною мірою визначає темпи розвитку агропромислового комплексу та економіки в цілому, гарантує продовольчу безпеку держави. Зернові культури формують більше чверті сукупного виробництва сільськогосподарської продукції”, - йдеться у повідомленні.

Ковальова зазначила, що наразі світовий ринок продовольства знаходиться під тиском трьох базових факторів: зростання населення, збільшення доходів та інтенсивної урбанізації.

“Як наслідок, за останнє десятиріччя світовий попит на зерно, основу продовольчого та фуражного раціону, зріс на 50%. Україна є однією з небагатьох країн світу, які мають можливість збільшувати виробництво сільгоспкультур, нарощувати експортний потенціал та забезпечувати глобальні потреби”, - відзначила заступник міністра.

За її словами, в Україні виробництво зернових за останні п'ять років не опускається нижче 60 млн тонн на рік, а у 2018 році воно досягло рекордних 70,1 млн тонн. 2018/2019 маркетинговий рік може стати рекордним і за експортом зернових культур – близько 49 млн тонн. На сьогодні вже експортовано понад 39 млн тонн.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з остаточними даними Державної служби статистики, у 2018 році було вироблено 70,057 млн тонн зерна при врожайності 47,4 ц/га. Крім того, отримано найвищі в історії показники валового збору кукурудзи, сої, соняшнику та урожайності цукрових буряків. Зокрема, пшениці було отримано 24,6 млн тонн при врожайності 37,3 ц/га, кукурудзи – 35,8 млн тонн при врожайності 78,4 ц/га, сої – 4,5 млн тонн при врожайності 25,8 ц/га, соняшнику – 14,2 млн тонн при врожайності 23,0 ц/га, урожайність цукрових буряків становила 508 ц/га.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua