В УКРАЇНІ ПЛАНУЮТЬ ВРЕГУЛЮВАТИ ВИКОРИСТАННЯ БЕЗПІЛОТНИКІВ У С/Г НА ЗАКОНОДАВЧОМУ РІВНІ

Нещодавно на робочій нараді представники Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Державної авіаційної служби України та профільних асоціацій обговорили питання використання безпілотних літальних апаратів (БЛА). Вони вкрай важливі для виявлення шкідливих організмів та внесення засобів захисту рослин.

В Україні планують врегулювати використання безпілотників у с/г на законодавчому рівні | MIZEZ

 

ПРОБЛЕМА ЗАСТАРІЛИХ НОРМ У ЗАКОНОДАВСТВІ

Використання дронів у господарстві вже давно довело свою ефективність. Головними їх перевагами, вважають фахівці, є:

висока маневреність;

низькі експлуатаційні витрати;

уникнення пошкодження сільськогосподарських культур чи ґрунту. 

Такі апарати українські аграрії використовують як для обробітку всього поля, так і для локального внесення ЗЗР. Завдяки їм можна уникнути отруєння бджіл. 

Крім того, використання БЛА дає змогу суттєво зменшити кількість ЗЗР, що матиме позитивний ефект на навколишнє середовище.

«Річ у тому, що у чинному законодавстві немає чітких норм використання безпілотних апаратів у сільському господарстві. Так, їх експлуатація можлива за умови реєстрації у Державному реєстрі цивільних повітряних суден України».

 

Але застарілі норми призводять до того, що аграрії не можуть зареєструвати сучасні апарати. Саме тому представники влади та профільних асоціацій  наполягли на внесенні відповідних законодавчих змін у Повітряний кодекс України. Також, за їх словами, необхідно підготувати окремі авіаційні правила для безпілотних повітряних суден, які застосовуються у сільському господарстві.

Учасники наради поінформували, що наразі вже розроблено проект Закону України «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення законодавчого врегулювання у сфері безпілотних повітряних суден цивільної авіації», який зареєстровано у Верховній Раді України.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua