В Україні названо рентабельність вирощування кукурудзи

За умов дотримання спеціальної технології вирощування, отримання якісної товарної продукції та наявності стабільного ринку збуту в українських умовах можливо досягти рентабельності в даному виді агробізнесу на рівні 300-400%. Про це розповів селекціонер, генетик, співвласник компанії «ВНІС» («Всеукраїнський науковий інститут селекції») Мирослав Парій. Про це повідомляє agronews.ua.

При цьому інвестиції у бізнес здатні не тільки окупитися, але й принести прибуток фермеру вже через півроку. На думку фахівця, говорячи про рентабельність треба добре розумітись на питанні споживання кукурудзи та факторах, від яких воно залежить.

Селекціонер, генетик, співвласник компанії «ВНІС» Мирослав Парій
«Існують декілька напрямків.

-перше, це споживання на свіжому ринку. Другий напрямок – це заморожування і третій – консервування. Для всіх цих напрямків існують фактично однакові характеристики, яким має відповідати товарна продукція. Зокрема, важливим критерієм є рівномірність запилення зерен, верхівки качана, неушкодженість комахами»,- пояснив Мирослав Парій.

Співвласник компанії «ВНІС» також роз’яснив сутність понять надраннього, середнього та пізнього гібридів кукурудзи.

«Рослина, це така собі фабрика з напрацювання крохмалю. Штучним чином людина створила гібриди, які мають маленький вегетаційний період. Наприклад, у нас на селекційних ділянках є гібриди кукурудзи з тривалістю повної стиглості 65 днів. Розмір такої рослини – 20 см від землі, а розмір качана – 4-5 см, кількість рядів зерен – від 8 до 12.

Він зазначив, що існує також тропічна кукурудза з періодом вегетації майже 365 днів. Це рослина висотою 8 метрів з качаном 50 см. Кожне зерно має розмір завдовжки 3-4 см.

Саме між цими двома типами знаходиться весь спектр можливих сортів. Найкращу товарну продукцію у наших умовах дають середньопізні сорти кукурудзи, адже такі гібриди ближчі до своїх «предків» і відповідно вони мають більше часу для накопичення пластичних речовин.При цьому чим раніший гібрид кукурудзи тим менше в ньому рядів зерен.

“Чому саме показник рядності зерен так важливий для товарної продукції? Справа в тому, що чим менше рядів зерен на качані, тим менш циліндричну поверхню він має. Споживачів, у свою чергу, приваблює якомога більш циліндрична поверхня. Крім того, зерна в качанах з малою кількістю зерен не відповідають тій формі, до якої звикли у консервах. Тому у консервації використовують більш пізні гібриди. Тобто з ранніми гібридами, можна казати, що отримати товарну продукцію досить складно” , – зазначив селекціонер.

Мирослав Парій також порекомендував тим, хто хоче вийти на ринок з надранніми гібридами використовувати технологію висаджування розсади з подальшим висаджуванням у ґрунт.

«Звичайно, що така технологія є економічно затратною, більш ризикованою, але якщо вона спрацює, то ви можете отримати рентабельність на рівні 300-400%. Це реально за умови налагодженості технологічного процесу, відсутності жодних помилок у процесі вирощування, отриманні усіх качанів товарної якості, сприятливих погодних умов та наявності ринку збуту»,- додав фахівець “ВНІС”.

Інвестиції у вирощування солодкої кукурудзи, на думку Мирослава Парія, відбиваються протягом 6 місяців за умови виконання усіх технологічних операцій з вирощування та наявності ринку збуту. При цьому фактичний розмір інвестицій у 1 га посівів солодкої кукурудзи складає приблизно $1 тис.

«З цієї площі фермер може зібрати близько 50 тис качанів і навіть якщо він реалізуєте їх за ціною 1 грн/качан, то вже не тільки вийде на окупність бізнесу, але й отримає певний прибуток»,- зазначив експерт ринку солодкої кукурудзи.

На думку експерта, місцевий ринок солодкої кукурудзи буде рости й надалі. І на сьогодні актуальним є питання створення Спілки виробників цукрової кукурудзи, яка б вирішувала нагальні проблеми галузі.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua