В Україні дефіцит вологи у грунті ставить під загрозу врожай соняшнику та сої

Через малозволоженість грунту для культур з стрижневим коренем, а саме майбутніх посівів соняшнику, сої і частково кукурудзи, ситуація виглядає дуже тривожною. Вважає агроном-консультант Григор Опанасенко, пише Агро Ньюс.

“Коли я читаю, що фермер вніс під озиму пшеницю, (при недостатній зволоженості грунту. Прим. ред.) нехай навіть по Бузницького, 250 кг/га карбаміду, то я цього зрозуміти не можу. Адже карбамід для того, щоб перейти в амонійну, а потім і в нітратну форму, потребує відповідних температурних умов і зволоження”, – роз’яснює він.

Якщо вологи немає, то карбамід працювати не буде.

“Я спостерігав таку ситуацію в одному з агрохолдингів, коли власнику, баяністу за фахом, здалося, що на посівах ріпаку мало азоту і він примусив агрономів внести карбамід по ріпаку під невеликий дощ на початку цвітіння. Тривалий час опадів не було, а потім, як часто буває в червні, пройшли зливові дощі, азот спрацював і цей ріпак збирали після пшениці і ячменю, гроблячи комбайни, тому що зерно було готове, а стебло зелене”, – зауважує фахівець.

В той же час, якщо пройдуть дощі і буде висока температура, то процес переходу в доступні для рослин форми азоту може бути дуже швидким і відбудеться нітратне отруєння рослин.

“Це так само, як господиня пересолить борщ, то людина, спробувавши його, виплюне, а потім ще й зап’є водою. До рослини нітратна форма поступає за рахунок транспірації самовільно і може завдати шкоди, тому що лишок рослина виплюнути не зможе. Такий випадок я також спостерігав, але вже на посівах цукрових буряків, коли консультуючи одну з іноземних фірм, півдня не міг встановити, чому 30м густота буряків 120тис./га, а 30м-35-40тис./га. А виявилося, що господарі впоперек перед самим посівом нерівномірно внесли по 300кг/га карбаміду, та ще й з високим вмістом біуретів”, – наводить приклад Опанасенко.

При таких погодніх умовах не потрібно гратися з внесенням і по листу карбаміду, бо користі від цього не буде жодної, а шкода вже в деяких господарствах наяву. Така сама ситуація і з т. зв. мікродобривами по листу, а також гуматами.

Потрібно переглянути також і структуру посівних площ, віддаючи перевагу рослинам з мичкуватою кореневою системою, відмовляючись по максимуму від соняшнику, радить він.

“Хто в цьому сумнівається, зверніться до фермерів з південного заходу Одеської області, які практично вже відмовилися від сівби соняшнику через дуже низьку врожайність, зв’язану з дефіцитом вологи. При виборі гібридів кукурудзи потрібно підбирати гібриди, здатні утворювати більшу кількість підземних вузлів в кореневій системі, для кращого засвоєння вологи”, – підсумовує агроном

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua