Україна щорічно втрачає до 10% врожаю зерна через дефіцит комбайнів

Україна щорічно втрачає до 10% врожаю зерна через дефіцит комбайнів

В Україні стартували жнива, однак збиральних потужностей катастрофічно не вистачає.

Згідно з дослідженням «Українського клубу аграрного бізнесу», квітень-травень-червень, є найбільш гарячим періодом для українських аграріїв в їх роботі з переоснащення зернозбирального арсеналу. За останні чотири роки (2015-2018 рр.) українські аграрії придбали майже 11 тис. імпортних зернозбиральних комбайнів на суму $ 945 млн. У 2017 році - 954 одиниці, в 2019 році – 795 одиниць, в тому числі 44 вітчизняного виробництва, на 9 з них виплачена державна компенсація, передає Інфоіндустрія.
 

За словами експертів, ці цифри не покривають щорічну потребу в оновленні комбайнового парку навіть на третину. Співвідношення між новими і старими машинами приблизно - 50 на 50.

Загалом, парк зернозбиральних комбайнів в Україні становить 53,8 одиниць, згідно з розрахунками Мінагропроду, технологічна потреба - 75 тис.

«Дехто скептично ставиться до цієї цифри, мовляв, вона виведена на підставі радянських підходів, бо сучасна техніка досягнула такого рівня продуктивності, що може впоратися з будь-якими площами в короткі строки. Але є такий залізний показник, як середнє навантаження на комбайн. А він щороку зростає. Якщо у 2016 році він становив 188 га, то у 2018-му 217 га. Варто нагадати, що в Німеччині навантаження на комбайн становить 60 га, у Франції – 70 га», - пояснюють фахівці.

За офіційними даними, чисельність орендованих комбайнів у відокремлених загонах становить близько 4 тис., хоча насправді - більше 15 тис. Починаючи з червня і до пізньої осені, вони починають мігрувати з півночі і центру на південь і навпаки. Наприклад, на полях Миколаївщини працюють щорічно близько 500 чужих комбайнів, у Херсонській області - 220. За оцінкою експертів, оренда комбайна в середньому коштує $ 45 за га в залежності від культури плюс паливо близько 500 л/га, якщо масиви великі 10-30 тис. га і більше діє правило опту, ціна може впасти і до $ 30-35 за га. Для агрохолдингів такі ціни цілком прийнятні, тому вони не хочуть витрачатися на дорогі комбайни. Частка орендованих зернозбиральних машин в окремих господарствах становить 10-30%.

За словами аналітиків, внаслідок переміщень комбайнів з півночі на південь і навпаки, втрачається дорогоцінний час. Руйнуються автодороги. Аналіз збору ранніх зернових і зернобобових культур в 2014-2018 роках показує, що цей процес триває в середньому 32-55 днів. Тоді як оптимальні строки збирання повинні складати не більше двох тижнів. За даними наукових установ України, в результаті цього тільки на збиранні зернових культур втрати врожаю зернових щорічно складають майже 10% або 6-6,5 млн тонн.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua