Україна буде експортувати равликові консерви

В Україні набирає обертів незвичний для нашої держави вид фермерства — розведення равликів. У багатьох регіонах такі господарства вже постачають слимаків за кордон. Пише 7days.

17 українських підприємств уже експортують равликів на ринок Європейського Союзу. У меню українських ресторанів також з’являються екзотичні страви.

Фермери, котрі розводять равликів, стверджують: на таких господарствах роботи не менше, ніж на фермах, де вирощуть корів чи свиней. Для України цей вид фермерства досить новий, але ним займаються все більше селян.

Молодий фермер Віталій Гучко зі Львівщини теж почав вивчати учі премудрості ткого виду діяльності. І ось сьогодні вперше експортує 5 тонн вирощених равликів до Литви. Підприємець співпрацює лише з європейцями, нині веде перемови з італійцями та іспанцями.

У найближчих планах фермера – експорт равликових консервів. М’ясо слимака в олії та приправах або у томатних заправках.

Неподалік Бердичева у селі Хажин ще один фермер Роман Камінський минулого літа на чотирьох сотках городу також розгорнув равликову ферму. Змайстрував 40-метрову теплицю та придбав на Тернопільщині 110 кілограмів слимаків для розведення. За один сезон зібрати великий равликовий врожай йому не вдалося, забракло досвіду. Експорт теж не вдався, бо продукція не відповідала нормам.

Утім Роман врахував свої помилки: справи не залишив і планує продавати українських слимаків до європейських країн. Нині переймається зимівлею равликів: його кращий молюск перебуває у спеціальному холодильнику та у приміщенні, де у равлика відбирається ікра. Частину вирощеного торік слимака хлопець продає охочим для розведення.

Нині фермер збуває равликів до місцевого ресторану. Власниця і шеф-кухар закладу розповідає: у них у меню, чи не в єдиних на Житомирщині, є кілька страв із молюсків.

Дієтологи радять українцям ласувати равликами, адже вони багаті на білок, кальцій, магній та залізо

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua