Стало відомо, як пандемія вплине на вартість української с/г землі

Економічна криза не вплине на попит населення на продукти харчування, навпаки люди більше споживатимуть продукцію сільськогосподарського виробництва. Відповідно, це не коригуватиме суттєво прибутковість агробізнесу, що формує вартість землі. Вважає економіст Олег Нів’євський з Київської школи економіки. З посиланням на agro-business, пише agronews.ua.

“Ринкова ціна землі зростатиме і надалі. На користь цього також свідчить приклад з економічною рецесією в 2008/09 років, коли ціни на землю в США та Європі на землю не зазнали суттєвих корекцій. В США ціна в 2009 році просіла лише на 2%, в Європі просідання не було. Тому і зараз можемо говорити про подібне”, – розповідає фахівець.

Вартість землі може бути штучно зменшена саме українськими лобістами, що не хочуть вільної конкуренції, а вимагають більше обмежень для роботи ринку і переваг для себе. Цей фактор може зменшити вартість землі в Україні, – зауважує він.

Щодо використання банківського сектору в земельній реформі.

“Чим більший буде доступ банків до можливості роботи у цьому секторі економіки, тим краще. Адже створення одного земельного банку (а ми мали сумний подібний досвід у 2012 році) не приводить до прозорості та конкурентості на ринку. Всі мають працювати в однакових умовах і тоді питання «Скільки коштує земля?» визначатиметься лише ринковими механізмами”, – підсумовує Олег Нів’євський

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua