Стало відомо, як квітковий бізнес в Україні виживав на карантині

Світлана Смірнова, власниця флористичного салону в центрі Полтави. Нині у крамниці оговтуються, приймають нечисленних покупців, оновлюють асортимент. Відчинився магазин після послаблення карантину ще 12 травня, але складнощі є й досі. Про це повідомляє Коло, пише agronews.ua.

“Я вважаю, що за два дні оголосити про початок карантину… можна було це зробити раніше все ж, – ділиться Світлана. – Усі приватні підприємці (та й не лише вони) якось планують свій час, фінанси, справи заздалегідь. От кажу за себе, що квіти ми замовляємо заздалегідь: хто за два тижні, хто а 10 днів. Так от, доставка була у понеділок, а в середу вже не можна було торгувати.
Квіти викидали зі сльозами на очах. Деякі вдалось подарувати, якісь забрали собі, але переважно це були збитки”, – каже Світлана.

Суму збитків не озвучує.

За словами бізнесвумен, це був шок, адже вона вважає, що про коронавірус знали ж давно, тож і підготувати підприємців варто було раніше, аби вони не мали таких втрат.

Перші два тижні було затишшя і не могли отямитись, не знали, як воно буде далі і що робити. Згодом усвідомили, що зможуть заробити копійку, продаючи товар через інтернет, здійснюючи доставку квітів.

У квітні містяни почали замовляти букети на подарунки і так вдалось протриматись й нікого не скоротити.

Дуже хочу вірити, що всі наші квітникарі пережили цю кризу, але інформації, що і як поки не маю, – зауважує жінка.

Світлана говорить, що дуже помітно, як змінилась купівельна спроможність полтавців.

“Приходять, але слабо, немає торгівлі, люди б і хотіли купити, але ж два місяці багато хто без зарплат – гроші закінчились і їм не до квітів та вітань”, – констатує Світлана Смірнова.

Карантин вніс корективи і в планування роботи та ведення бізнесу: тепер підприємиця замовляє менше товару, чітко вивчила попит, вподобання клієнтів – з’явився більш ретельний і виважений підхід.

Одна з послуг – виготовлення ритуальних букетів, вінків. Нині багато хто з полтавців закликає до екологічної свідомості – відмови від пластикових вінків. Тож квіткові магазини взяли це на озброєння.

Нагадаємо, в Україні обвалилася ціна на ранню моркву врожаю 2020 року. Також, в Україні відроджують медоваріння за рецептами Київської Русі

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua