Стало відомо, як аномальна погода травня вплинула на стан посівів

Травнева погода в цілому була сприятливою для розвитку озимих культур. Посуха припинилася. За оцінками метеорологічних станцій Гідрометцентру стан посівів озимих на більшості площ переважно задовільний та добрий. Таку інформацію озвучила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру Тетяна Адаменко, повідомляє agronews.ua.

“Погода травня 2020 року була вкрай нестійкою. Це перший місяць, коли температура повітря виявилася нижче норми. Це такі прояви глобального потепління. Були періоди, коли температура була нижче, ніж у квітні”, – зауважила вона.

Заморозки виявилися цілком безпечними для зернових культур, але суттєво постраждали теплолюбні культури. Схожий за температурою травень був у 1980 року. Загалом травень був несприятливим лише для теплолюбних культур, але на початку червня все повинно виправитися, обіцяє агрометеоролог.

Стосовно опадів, то вони пройшли по всій території України. Навіть у Бессарабії, але запізно. На півдні Одеської області дощів було небагато і сухість грунту не компенсована. На значних площах вологість метрового шару грунту там залишається недостатньою або незадовільною.

“На поточний момент озимина увійшла у фазу колосіння – тобто, критичний момент з найбільшими потребами у волозі. У ранніх ярих зернових триває інтенсивний ріст стебла. Вологи на сьогодні, крім південних областей, цілком достатньо. Дощі підтримують оптимальне зволоження та сприяють формуванню міцної кореневої системи”, – розповіла фахівець.

Гарні перспективи врожаю є по соняшнику та кукурудзі.

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, в Україні станом на кінець минулого тижня яровими культурами було засіяно 14,87 млн ​​га, що становить 96% від прогнозу.

Зокрема, завершена сівба пшениці на площі 184,53 (100% до плану), ячменю – на 1,516 млн. га (100%), вівса – на 186,35 тис. га (100%), гороху – на 282,71 тис. га (100%) і цукрових буряків – на 209 тис. га (100%).

При цьому до звітної дати кукурудзою засіяно 5,254 млн. га (98%), гречкою – 40,97 тис. га (55%), просом – 40,77 тис. га (52%).

Також в українських господарствах наближається до завершення сівба соняшнику, який проведено на 5,899 млн га (95%) і сої, якої засіяно 1,255 млн. га (87%).

Нагадаємо, оприлюднено заселеність посівів та садів шкідниками по регіонам України

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua