Стало відомо, що буде з цінами на ріпак в Україні

Закупівельні ціни на ріпак в Україні виросли в порівнянні з минулим роком до 395-400 $/т з доставкою до порту на тлі прогнозів зниження врожаю внаслідок втрати частини посівів через посуху, повідомляє graintrade. Про це пише agronews.ua.

“Через затягування підписання закону про скасування “соєвих правок” з лютого по травень, учасники ринку не розуміли перспектив експорту олійних в новому сезоні. Якби закон не набув чинності, ціни на ріпак обвалилися б, як ціни на сою восени 2019 р., оскільки вітчизняна промисловість не має достатніх потужностей для переробки ріпаку, а основна його кількість експортується до ЄС, де з нього виробляють біодизель, отримуючи при цьому державні субсидії”, – йдеться у повідомленні.

На тлі відновлення попиту на нафту та автомобільне пальне по мірі послаблення карантину більшістю європейських країн, серпневі ф’ючерси на ріпак на Euronext у травні виросли на 10 €/т до 373,25 €/т або 407,8 $/т. Враховуючи, що у січні котирування сягали 392 €/т, ціни мають потенціал для зростання в разі дефіциту пропозицій.

Наразі експерти слідкують за ситуацією в Канаді, де холод та опади не дозволяють в оптимальні терміни провести сівбу каноли. Гарні кількамісячні опади в Австралії підвищують перспективи врожаю ріпаку.

Нагадаємо, названо, як визнання ЄС української сертифікації насіння вплине на вітчизняну селекцію.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua