Скорочення поглів’я ВРХ на підприємствах сягнуло 6%

За 10 місяців 2019 року загальна кількість дійних корів в Україні скоротилася на 4,8%, до 1,88 млн голів, у порівняння з аналогічним період минулого року. Про це, опираючись на дані Держстатистики України, повідомив аналітик Асоціації виробників молока (АВМ) Володимир Андрієць.

«Цьогоріч в Україні прискорилось скорочення кількості промислових корів. Середньомісячне падіння за вісім місяців складає 3,1 тисячі гол./міс., а за три останні місяці він ще більше підсилився ― 4,4 тисячі гол./міс. При цьому скорочується поголів’я усіх форм власності. Так, серед господарств населення воно зменшилося на 4,5%, до 1, 44 мільйонів голів, проте більш інтенсивно позбуваються корів саме сільськогосподарські підприємства. Тут скорочення за період з січня по жовтень сягнуло 6% і знизилося до 440,4 тисячі, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Втрати за вісім місяців поточного року, починаючи з березня, коли розпочалося фактичне скорочення, складають 25,1 тисячі промислових корів», — коментує він.

Кількість дійної худоби зменшується фактично у всіх регіонах країни. Найактивніше позбуватися корів у Чернівецькій, де зниження склало 19,4%, Луганській — на 18,6%, Рівненській на 15,2%, Запорізькій на 14,3%, Миколаївській на 11,3% і Донецькій на 10,1% менше, у порівнянні з минулим роком.

Нарощували поголів’я на 14,3% лише підприємства Закарпаття та на 2,5% ― Тернопільщини.

Найчисленніші кількісні втрати за рік відбулися у Полтавській області, де скорочення в річному вимірі складає 5,1 тисячі голів, Сумській ― 3,3 тисячі голів, Чернігівській ― 3,1 тисячі голів, Вінницькій ― 2,3 тисячі голів, Харківській ― 1,7 тисячі голів та Житомирській ― 1,5 тисяч голів.

«Фермери продовжуватимуть скорочувати поголів’я в найближчому майбутньому, хоча інтенсивність може поступово зменшуватися. Проте сценарій повної стабілізації виглядає наразі малореальним, оскільки в прийнятому в першому читанні «Законі про обіг земель сільськогосподарського призначення» не враховані інтереси національної молочної галузі. З іншої сторони, виробники молока побоюються скорочення фінансування існуючої держпідтримки у наступному році. Наразі фермери масово повідомляють про згортання будівництва тваринницької інфраструктури у молочному скотарстві», ― підкреслює Володимир Андрієць

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua