Щоб хвороби не заважали успішному старту: обираємо протруйник для зернових культур

Попри війну та складну ситуацію в низці областей, весняна посівна кампанія в Україні стартувала: аграрії Одещини та інших південних областей розпочали посів гороху та ячменю ярого. Щоб ярі зернові розкрили свій генетичний потенціал високої продуктивності, фахівці компанії Ukravit , виробника оригінальних ЗЗР, закликають аграріїв подбати про їх надійний захист. І особливу увагу рекомендують приділити захисту насіння від хвороб.

 

«Недостатньо ефективний захист посівного матеріалу зернових колосових культур від комплексу хвороб може стати причиною суттєвих недоборів майбутнього врожаю, – зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Адже, як свідчать дослідження Ukravit Institute, проведені у 2022 році, 7 % насіння зернових були уражені різними видами сажки, 67 % перевірених зразків містили патогени Alternaria spp., 31 % – патогени Fusarium spp. і близько 17% зразків були уражені Septoria spp. 27% зразків містили патогени, що викликають пліснявіння насіння, і 8% – бактеріоз. Якщо порівняти ці дані із показниками за перші місяці 2023 року, відсоток ураженості насіння зернових цими небезпечними хворобами зріс. Так, зараженість сажковими хворобами підвищилася на 1%, альтернаріозом – на 4%, фузаріозом – на 8%, септоріозом – на 2%, бактеріозом – на 5%, патогенами, що викликають пліснявіння, – на 6%. Тож подбати про фунгіцидний захист зернових колосових культур напередодні посівної кампанії означає вберегти молоді рослини від комплексу небезпек, а відтак – і уникнути значних втрат майбутньої врожайності».

Щоб захистити зернові колосові на ранніх етапах росту та розвитку від сажкових та комплексу інших шкодочинних хвороб, Олександр рекомендує застосувати розробку виробника перших українських оригіналів – трьохкомпонентний протруйник Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л). Протіоконазол у його складі – системна діюча речовина, що володіє захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями і контролює хвороби, викликані збудниками із класів Аскоміцети, Базидіоміцети та Дейтероміцети. Вона блокує синтез ергостеролу, що призводить до морфологічних та функціональних змін клітинної стінки у патогенів. Дифеноконазол володіє системною дією та порушує процес диметилювання під час синтезу ергостеролу, необхідного для будівництва клітинних стінок грибів, що призводить до припинення росту міцелію і загибелі патогенів. Піраклостробін – локально-системний фунгіцид із трансламінарними властивостями, що блокує дихання патогена та його здатність виробляти енергію і призводить до порушень важливих біохімічних процесів в організмі збудника, внаслідок чого припиняється проростання спор.

За рахунок комбінації діючих речовин Лайвіт забезпечує ефективний і тривалий контроль насіннєвої, ґрунтової та аерогенної інфекції. Він вирішує проблему сажкових хвороб насіння (у тому числі карликової сажки), які є причиною появи нерівномірних ослаблених сходів, а надалі – спричиняють проблеми із розвитком зернових. На початкових фазах росту препарат також надійно контролює септоріоз, пліснявіння насіння, кореневі та прикореневі гнилі, інші хвороби.

Важливо, що протруйник не має фітотоксичного впливу на сходи і не проявляє ретардатного ефекту, що є актуальним для посівів середніх і пізніх строків сівби. Крім того, за рахунок піраклостробіну молоді рослини формуються здоровими, стійкими до різного роду стресів, із потужною кореневою системою, завдяки чому краще споживають елементи мінерального живлення та вологу і краще розвиваються.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua