При вирощуванні фундука українські фермери мають орієнтуватися на експорт, – Цибенко

 

На сьогоднішній день вирощування фундука є одним з найприбутковіших і низьковитратних напрямків садівництва.

Великі господарства України при вирощуванні фундука повинні віддати перевагу сортам для «кондитерки» та орієнтуватися на експорт продукції, особливо до Європи та країн Близького Сходу, де в останніх на споживанні горіха побудована уся культура. Невеликі ж господарства з площами посадки 3-5 га повинні віддавати перевагу десертним промисловим сортам для внутрішнього ринку.

Про це розповів директор сертифікованого розплідника ФГ "Батьків сад" Ігор Цибенко під час виступу на конференції "Овочі та фрукти України – 2018. Вектор на експорт" у Києві, пише SEEDS.org.ua.

За словами Цибенка, перед тим як безпосередньо зайнятися вирощуванням фундука, необхідно вивчити наявні на ринку сорти і обрати ті, які найбільше пристосовані для висадки в умовах українського клімату.

Читайте також: Перспективність горіхового бізнесу на теренах України

Для цього їх варто поділити на дві групи – промислові та десертні. До промислових відносяться сорти преміального сегменту, з ядром 11-14 мм (Tonda Gentile delle Langhe (TGDL), Tonda Gentile Romana, Tonda di Giffoni). До цієї ж групи відносяться й сорти з більшим ядром, для використання в подрібненому вигляді ("Барселонський", "Каталонський", "Галле", Косфорд). Десертні ж сорти призначені, як правило, для механізованого збору –"Вебба цінний", "Ламберта Червонолистий".

"Урожайність фундука можливо зробити стабільною та прогнозованою, як у випадку садів яблуні. Це дозволить навіть невеликим господарствам отримувати прибуток на рівні 6-8 тис. євро з 1 га протягом багатьох десятків років, адже фундук при правильній агротехніці може стабільно працювати в саду 50-60 років і більше", - зауважив Цибенко.

За матеріалами seeds.org.ua

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua