Навесні Україну може завалити снігом

Тепла, безсніжна зима таїть у собі величезні ризики та може зумовити важкі наслідки для всієї екосистеми. Зокрема, навесні Україну й зовсім може завалити снігом. Таку думку висловила керівниця Лабораторії прикладної кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краківська, передає obozrevatel.com.

«Багато негативів може бути в сільському господарстві. Снігу немає — а ніхто не гарантує, що не буде морозів. Відповідно, озимі можуть просто вимерзнути. У нас уже вісім місяців, з червня-липня опадів випадає менше за норму. По суті, це посуха. люди мені розповідають, що копали землю — і якщо у верхніх 10 сантиметрах якась волога ще є, то далі просто порох», — каже метеорологиня.

Втім, Краківська допускає, що зима все ж настане цьогоріч, але значно пізніше.

«Причому не факт, що пізніше – навіть навесні – у нас за добу не випаде кількамісячна норма опадів. Як це було 23 березня 2013 року: тоді засипало все. Ця непередбачуваність — те, що з’явилося у нас через зміни клімату. І це погано для природи, для економіки, для населення», — зауважила Світлана Краківська

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua