Найбільш перспективні сорти сої.

Останні роки в Україні спостерігається тенденція збільшення середньої температури. Відсутність належної кількості опадів протягом літніх місяців негативно позначається на врожаї сої. Одним з сортів, який більш стійкий до критичних температурних періодів є сорт «Нептун». Таку думку висловив Сергій Колесник, агроном – дослідник компанії «Агрітема» в ході практичного семінару «Прибуткове вирощування зернобобових культур і картоплі».

«Нептун» добре зарекомендував себе на всіх типах ґрунту і має високий потенціал врожайності. Також експерт виділив такі нові сорти як «ДХ 863», «Ніагара» і «Панорама», оригінатором яких є канадська селекційна компанія SEVITA GENETICS.

У порівнянні з колись популярним в Україні сортом сої «Терек», дані сорти відрізняються рядом переваг. Так «ДХ 863» хоч і має довший вегетаційний період (118-120 днів), проте є більш стійким до посухи. Вміст протеїну у «ДХ 863» також вище, і становить 45%. Однак у цього сорту є один істотний недолік – він погано переносить низькі температури. Тому, експерт радить проводити посівні роботи, коли температура грунту на глибині залягання насіння мінімум становить 12 градусів. Сорт «Ніагара» також має високу стійкість до посух і захворювань, в порівнянні з «Тереком», а вегетаційний період становить 105-100 днів. До того ж, даний сорт є високоврожайним, з потенціалом – 8,5 тонн / га. Що ж стосується «Панорами», то сорт має високий вміст протеїну – 44%, і найкраще розкриває свій потенціал на родючих і глинистих ґрунтах (9тонн / га). Основним його недоліком є ​​висока вимогливість до вологості. Тому, сорт оптимальніше всього використовувати в Житомирському, Вінницькому, Хмельницькому, Тернопільському та Волинському регіонах.

 

Таким чином, перераховані вище сорти, на думку фахівця, в найближчі роки стануть найбільш популярними.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua