Малим виробникам законодавчо відкриють шлях на полиці супермаркетів

Наступного, 2021 року, в Україні планується розробити комплексний Закон України “Про торгівельну діяльність харчовими продуктами”, про це agronews.ua повідомило джерело у Верховній Раді.

Основні положення закону наступні:

– терміни та визначення;

– принципи організації торгівельної діяльності;

– ярмаркова діяльність;

– торгівельні мережі;

– доступ малих (локальних) виробників до торговельних мереж;

– порядок розрахунків;

– бонуси (знижки), тощо.

Це відбудеться у рамках 2-го етапу реформування відносин у торговельній сфері.

Мета закону – розвиток торгівельної діяльності з метою забезпечення доступності для населення харчових продуктів, формування конкурентного середовища, підтримка вітчизняних виробників харчової продукції, регулювання взаємовідносин між органами центральної влади, органами місцевого самоврядування та господарюючих суб’єктів що забезпечують торгівельну діяльність, а також взаємовідносин між суб’єктами господарювання при здійсненні торгівельної діяльності.

Норми цього закону не поширюються на зовнішньоекономічну діяльність.

Цей закон визначає такі терміни: торгівельна діяльність , оптова та роздрібна торгівля, торгівельні об’єкти, нестаціонарні торгівельні об’єкти (ярмарки), торгівельні сітки, харчові продукти, маркування, фасування, торгівельна площа, суб’єкти торгівельної діяльності.

Державне регулювання торгівельної діяльності харчовими продуктами здійснюватиметься шляхом встановлення вимог до її організаторів, реалізацією антимонопольного законодавства, інформаційного забезпечення, державного контролю та контролю органів місцевого самоврядування ( із визначенням їх повноважень) за дотриманням вимог цього закону, громадських організацій, а також особливості цінового регулювання соціально значущих харчових продуктів.

Закон повинен забезпечити рівність доступу до торгівельних площ, дотримання встановлених законодавством вимог щодо правил та норм торгівельного обслуговування.

Торгівельна діяльність здійснюватиметься за наявності необхідних дозвільних документів, необхідних для торгівлі площ, представлення на полицях локальних виробників харчових продуктів, з дотриманням стандартів, норм і правил, та обов’язковим веденням обліку та подання необхідної звітності.

Також до кінця 2020 року в Україні мають вступити в дію зміни до ст. 712 Цивільного Кодексу України, доповнення ст. 267′ Господарського Кодексу України( шляхом приведення до норм законодавства ЄС), якими регулюється термін розрахунків торговельних мереж із виробниками продукції.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua