Майже третина підприємств потерпає через нестачу працівників

Основні перешкоди для ведення бізнесу у воєнний час — це зростання цін на сировину, складнощі з її перевезенням, зменшення попиту на товари та брак робочої сили. Про це свідчать результати опитування підприємств «Український бізнес під час війни» за квітень 2023 року, пише biz.liga.net.

Як зазначається, у квітні економічна ситуація на підприємствах поліпшилась, очікування керівників підприємств позитивні, але менш оптимістичні, ніж місяць тому.

Найбільшою перешкодою для бізнесу залишається зростання цін на сировину та товари. Як і місяць тому, про це заявили 68% опитаних.

Перебої з електро-, водо- чи теплопостачанням порівняно з березнем менше впливали на роботу підприємств і перемістилася на шосте місце у списку (29% у квітні проти 46% місяцем раніше).

Логістичні проблеми відзначили 43% опитаних. Складнощі з перевезенням сировини піднялися на друге місце порівняно з березнем.

На думку керівників підприємств, у квітні було менш небезпечно працювати. Про це говорили 25% опитаних у квітні проти 31% у березні. 

На брак робочої сили внаслідок призову та/або виїзду за кордон скаржиться майже третина підприємств. Цей показник залишається без істотних змін — 31% проти 30% місяцем раніше.

Тим часом Уряд змінив порядок бронювання військовозобовʼязаних працівників. Зокрема, Мінекономіки має приймати рішення про бронювання військовозобовʼязаних у строк не більше ніж 5 робочих днів.

Також було розширено перелік підприємств критичної галузі, які можуть забронювати працівників. До переліку додали виробників ветеринарних препаратів та елеватори.

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua