ЗАКОНОПРОЕКТ №3131: НОВІ ПРОБЛЕМИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ АГРАРІЇВ?

Нещодавно Верховна Рада України зареєструвала законопроект №3131, у якому йдеться про детінізацію виробництва сільськогосподарської продукції. Законотворці вважають, що таким чином вони урівняють права всіх українських аграріїв. Відтак тіньовики будуть змушені платити податок, і це зменшить відсоток нібито несумлінної конкуренції з їхньої сторони. 

Але так звані тіньовики хапаються за голову: декому податок на землю платити буде просто нічим. І тоді вони будуть змушені продати землю великим агрохолдингам. Якомога швидше й майже за безцінь. Законопроект №3131: нові проблеми для українських аграріїв? | MIZEZ

ЧОМУ ЗАКОНОПРОЕКТ №3131 МОЖЕ СТАТИ ВЕЛИКОЮ ПРОБЛЕМОЮ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОГО АГРО?

За словами експерта Богдана Малиновського, зараз чимало маленьких господарств працюють без обліку продукції. А от потужним агрохолдингам доводиться звітувати про свою діяльність. Від тіньової діяльності дрібних аграріїв страждають місцеві бюджети: до них не надходить майже нічого. 

“В деяких районах в “тіні” обробляється до 50% земель”, — зауважує Геннадій Новіков, голова Аграрного союзу України. 

Згідно з новим проектом закону №3131, аграрії зобов'язані сплачувати 5% нормативної грошової оцінки землі. Це близько 1400 грн з гектара. Також планується змінити крайню межу, починаючи з якої реалізована агропродукція обкладається податком. 

“Тобто, під оподаткування підпаде й частина ОСГ, під які виділяють до 2 га. Хоча ті, хто засіває польовими культурами один чи кілька паїв, заробляють значно менше за тих, хто тримає 40 соток плівкових теплиць. Однак для останніх ніякого мінімального податкового навантаження не передбачено”, — говорить експерт Богдан Малиновський у своїй статті для агропорталу “Пропозиція”. 

Те, що податками обкладається майно, земля, доходи — абсолютно прийнятна практика. Однак жоден з цих податків не є уніфікованим. Жорстка уніфікація податку на реалізацію агропродукції згідно з нормами закону №3131 без перебільшень може стати серйозною проблемою українських дрібних і середніх аграріїв. 

 

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua