Експорт агропродукції складає понад 37% від загального експорту

Експорт аграрної продукції займає значну частку в обсягах зовнішньої торгівлі України. Так за результатами минулого 2018 року вона склала понад 37% від загального експорту.

Значна частина цього обсягу була відвантажена торговою компанією «Амбарекспорт», яка входить в десятку лідерів експортних підприємств країни, що спеціалізуються на зерні.

В компанії відмічають, що тільки за перше півріччя 2018 року Україна реалізувала за кордон сільськогосподарську продукцію на суму $11,3 млрд, причому $8,6 млрд довелося на зернові культури. За підсумками року обсяг експорту продукції АПК перевищив $18 млрд.

Українське зерно із задоволенням купують по всьому світу, і структура аграрного експорту виглядає наступним чином:

Азіатські країни — 43,2% (Китай — 9,3%, Індонезія 5,9%);

Країни Євросоюзу — 30,4% (Іспанія 7,2%, Нідерланди — 5,5%);

Африканські держави — 14,6% (Єгипет — 11,4%).

Найбільше Україна продає на міжнародних ринках традиційно зернових культур, найпопулярнішими серед яких є:

Кукурудза — річний експорт 17,8 млрд тонн;

Пшениця — 17,2 млрд тонн;

Ячмінь — 4,3 млрд тонн.

«Останні роки зростають обсяги торгівлі сільськогосподарською продукцією з країнами ЄС, так як саме вони є основним торговим партнером України. Близько 40% загального обсягу експорту припадає на європейські держави та, згідно з прогнозами, співпраця буде розвиватися і надалі», — зауважують в компанії.

Так останнім часом активно зростає експорт живих тваринний, рибної продукції та перероблених зернових культур. Крім того, постійно зростає кількість підприємств, які отримали право на ввезення в країни ЄС м'ясо-молочної продукції та яєць.

В компанії також відмітили, що кількість сільськогосподарських підприємств, які здійснюють експорт своєї продукції до Європи стає дедалі більше, причому навіть невеликі компанії отримують можливість вийти на міжнародний ринок співпрацюючи з провідними експортними організаціями.

Основними країнами, які активно закуповують продукцію українського АПК є:

Голандія;

Німеччина;

Іспанія;

Франція;

Польща;

Бельгія.

Також Україна активно нарощує обсяги експорту зерна (переважно кукурудза і пшениця), олійних культур (ріпак і соя), соняшникової олії, вершкового масла, м'яса птиці.

«Користується попитом у європейських споживачів і плодово-ягідна продукція вітчизняного виробництва, експорт якої стабільно зростає. Українські ягоди активно купують не тільки сусідня Польща, а й Греція, Австрія, Італія, Франція і Нідерланди», — зауважують в компанії.

Для подальшого розвитку торгівлі з країнами Євросоюзу ведуться активні роботи по впровадженню в національне законодавства норм і правил ЄС, і приведення сертифікації і стандартизації продукції АПК до суворих вимог європейського законодавства.

Варто зазначити, що нарощування експортних обсягів спостерігається не тільки в європейському напрямку. Так, сільськогосподарську продукцію національного виробництво активно закуповують країни Азії, зокрема Індія і Китай, і африканські держави. У п'ятірку найбільших імпортерів української аграрної продукції входять також Іспанія і Нідерланди.

Важливим досягненням для нашої країни є той факт, що вона входить в десятку світових лідерів з експорту пшениці. Україна володіє величезним земельним банком і родючими грунтами, а якість виробленої продукції стабільно високе, тому за прогнозами обсяги міжнародної торгівлі в аграрному напрямку будуть рости.

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua