Очікування змін на зернових ринках

Протягом попереднього тижня (13-17 лютого 2017 року) ціни на зернові культури у світі почали знижуватися. Їх туди штовхають вагомі причини.

 

Про це "Агробізнес Сьогодні" повідомили аналітики компанії "Agritel".
 
Пшениця: то вверх, то – вниз
На світових біржових ринках пшениця почала здавати позиції.
 
На Euronext вона втратила 2 дол. США/т, а на Чикаго і навіть 4 дол. США/т.
 
В Україні ціни на пшениці залишалися стабільними. У першій половині тижня спостерігалося невелике зростання, зокрема в середу ціна досягла 170 дол. США/т СРТ-порт (експортний контракт, третій клас). Тим не менш, у другій половині тижня на тлі зниження біржових цін, в Україні ціни повернулися на попередні показники.
 
Окремої уваги вартий останній єгипетський тендер GASC, де було придбано 360000 т пшениці, зокрема, 60000 т - з України. Продавцем стала компанія Луї Дрейфус, а ціна склала – 195,5 дол. США/т FOB.
 
Трейдери вже починають активно працювати з зерном нового врожаю пшениці, хоча ще рано говорити про його потенціал в контексті перезимівлі посівів. Проте сьогодні форвардні контракти на новий врожай торгуються в середньому на 15 дол. США/т нижче. Це пов'язано з очікуваннями важкого фундаментального балансу.
 
"Відновлення виробництва зерна в ЄС, великі запаси пшениці в Росії, зниження попиту з боку Індії впливають на показники на біржах. У короткостроковій перспективі ціни пшениці залишатимуться стабільними, проте в березні і квітні пшениця опиниться під тиском експорту Росії і нового врожаю в Індії", - зазначають аналітики.
 
Ячмінь: без змін
Минулого тижня в Україні ячмінь залишався стабільний, причому світові ціни на цю культуру також демонстрували аналогічну динаміку.
 
У 2016 році український ячмінь не отримав підтримку від Китаю. Дійсно, якщо в 2014 і 2015 роках було цікаво продавати ячмінь у вересні-жовтні, на тлі ажіотажного китайського попиту, то в 2016 році куди краще було скористатися форвардним контрактом.
 
Враховуючи той факт, що Китай не планує збільшувати імпорт ячменю в 2017 році, українським виробникам та трейдерам варто замислитися над форвардним контрактом у цьому році. Навіть якщо не буде такого сильного попиту в період збору урожаю, форвард в середньому дозволить отримати ціну на 5-10 дол. США/т вище.
 
Експерти відмічають, що в Україні ціна на старий врожай ячменю повинна залишатися стабільною, більшою мірою за рахунок низької активності. Той факт, що ще зберігається експорт зерна даної культури, це дає відмінну можливість реалізувати запаси, а в разі якщо продавець сформує велику партію, то можливо отримає гарну надбавку до ціни. У найближчий місяць трейдери вже почнуть активно працювати з форвардами на зерно нового врожаю.
 
Кукурудза: незначне падіння
Протягом минулого тижня ціна кукурудзу на Чикаго дорожчала і лише 17 лютого цього року вона обвалилася. У кінцевому рахунку кукурудза закінчила тиждень трохи нижче (-2 дол. США/т).
 
Україна поки не відчула це падіння, тому для нашого ринку минулий тиждень завершився зростанням. Тим не менш, вже на початку цього тижня трейдери можуть знизити закупівельні ціни слідом за Чикаго. У деяких регіонах Аргентини стартував збір кукурудзи, що і чинить тиск на світові ціни. Крім того, такі важливі покупці для України, як Іран і Єгипет в найближчий місяць можуть закуповувати кукурудзу з Аргентини.
 
З іншого боку, логістичні проблеми в цій країні здається неминучі, відповідно в цей час буде підтримка цін на кукурудзу. Однак, нині ключове питання на ринку - це Мексика. На тлі нової політики Трампа, США може втратити такого великого покупця кукурудзи, як Мексика. Безсумнівно, це чинитиме тиск на Чикаго, проте відкриє нові можливості для Південної Америки та України.

   

https://www.agro-business.com.ua/agrobusiness/events/7234-ochikuvannia-zmin-na-zernovykh-rynkakh.html

 

Загружаем курсы валют от minfin.com.ua